woensdag 20 februari 2013

Stedentrip Parijs: welke toeristische bezienswaardigheden zijn leuk om te bezoeken?


Ik ben al een paar keer in Parijs geweest, maar kan elke keer weer genieten van al het moois in deze wereldstad. Wanneer je een citytrip of weekendje weg doet naar deze liefdesstad, moet je wel een paar toeristische trekpleisters bezocht hebben. Hieronder heb ik een aantal populaire bezienswaardigheden beschreven, die ik zeker de moeite waard vind om eens te bezoeken. Ben je nog op zoek naar andere romantische tips? Lees dan eens mijn Top 10 Tips Valentijn cadeaus!

De Eiffeltoren

Wanneer je in de liefdesstad Parijs bent, kun je een bezoekje aan de Eiffeltoren natuurlijk niet overslaan. De Eiffeltoren is het meest bezochte monument van de wereld. De toren is gemaakt van ijzer en is 317 meter hoog. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over Parijs. Er zijn 3 verdiepingen waar je naartoe kunt. De eerste 2 verdiepingen kun je per trap of lift bereiken. Het uiterste topje kun je alleen per lift bereiken. Ik ben een keer in de top geweest toen er in Nederland een Zuidwesterstorm was. Je voelde gewoon dat de top van de Eiffeltoren heen en weer zwaaide. Best een enge ervaring! 's Avonds wordt de Tour de Eiffel (Franse naam van de Eiffeltoren) elk uur 10 minuten romantisch verlicht. Er knipperen dan duizenden lampjes. Zeker een aanrader om op dit moment met je geliefde bij de Eiffeltoren te staan. Bekijk hier een filmpje van deze schitterende ervaring!

De Eiffeltoren in liefdesstad Parijs
De Eiffeltoren in liefdesstad Parijs

De prijs voor een volwassene om de Eiffeltoren te bezoeken is € 14. Met deze ticket kun je helemaal tot de top van de toren. Wanneer je alleen tot de 2e verdieping wilt, betaal je € 8,50. Let wel op dat het in het weekend erg druk is bij de Eiffeltoren. Wanneer je naar boven wilt, zul je waarschijnlijk lang in de rij moeten staan. Ik ben een keer van donderdag t/m maandag in Parijs geweest en het viel me op dat het tot zondagmiddag belachelijk druk was, maar zondagavond viel de wachttijd reuze mee. Misschien een tip om rekening mee te houden tijdens het boeken van je stedentrip naar Parijs.

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is natuurlijk ook een van de bekendste toeristische trekpleisters van Parijs. Het monument staat midden op een grote rotonde, aan het einde van de bekende winkelstraat Champs-Elysées. Je kunt er alleen via een tunnel komen. Ik heb weleens gezien dat 2 bejaarde vrouwtjes zo de rotonde overstaken. Lachwekkend, maar wel erg gevaarlijk. Op de rotonde zijn namelijk geen strepen geschilderd, dus de auto's rijden eigenlijk kris kras door elkaar heen en de rotonde is zo breed dat er makkelijk 6 auto's naast elkaar kunnen rijden. In plaats van 4 straten komen er op deze rotonde 12 uit. Erg druk dus!

De Arc de Triomph in Parijs
De Arc de Triomph in Parijs

De Arc de Triomphe zelf is dus een triomfboog van 50 meter hoog waar ze in 1806 mee begonnen met bouwen, maar er uiteindelijk 30 jaar over hebben gedaan. Napoleon bouwde het ter ere van zijn overwinning in de Slag bij Austerlitz. In 1921 werd het lichaam van een onbekende soldaat, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwam, onder de Arc begraven. Wat ik niet wist, toen ik voor de eerste keer in Parijs was, is dat je ook bovenop de Arc de Triomphe kan staan. Een volwassene betaalt hier € 9,50 voor en ik kan het je zeker aanraden, want het uitzicht is vanaf deze Arc erg mooi.

Sacré Coeur

De Sacre Coeur is een prachtige witte basiliek die boven op een heuvel staat in de wijk MontMartre. Deze kerk is ter nagedachtenis van 58.000 slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog in 1870 gebouwd. Wanneer je voor de basiliek staat heb je een geweldig mooi uitzicht over de stad Parijs. Zeker een aanrader! Je kunt op 2 manieren naar boven komen. Via de 237 treden op de brede trappen of via een kabelbaan. Achter de Sacré Coeur heb je Place du Tetre. Dit is een plein waar veel kunstenaars actief zijn die daar hun schilderijen verkopen. Tip: je kunt hier ook een tekening, schilderij of karikatuur van jezelf laten maken voor een leuke prijs. Wanneer je hier met je geliefde bent, is er natuurlijk niks mooiers om een romantische tekening van jullie te laten maken in de liefdesstad Parijs.

De Sacre Coeur in Montmartre
De Sacre Coeur in Montmartre

Notre Dame

Wie kent deze kathedraal niet? De Notre dame komt in veel films en tekenfilms van o.a. Disney terug. Wanneer je in Parijs bent, moet je natuurlijk ook deze toeristische trekpleister bezocht hebben. De kathedraal staat op een eilandje dat in de rivier de Seine ligt. Deze rivier stroomt door Parijs heen. Je kunt helemaal om de Notre Dame heen lopen, zodat je hier mooie foto's van kunt maken.

De Notre Dame in werereldstad Parijs
De Notre Dame in werereldstad Parijs

Tour Montparnasse

Als je van moderne gebouwen houdt, zoals ik, moet je zeker even naar de Montparnasse. Dit is een wolkenkrabber die niet ver van de Eiffeltoren staat. De toren is 210 meter hoog en telt 58 verdiepingen. Als toerist kun je voor een klein bedrag naar de 56e verdieping. De supersnelle lift brengt je in 38 seconden helemaal naar boven. Hier is een restaurant en heb je een supermooi uitzicht over de stad Parijs. Met de trap kun je ook nog het dak op voor een schitterend uitzicht. Alleen toen ik er was, was het gesloten in verband met een harde wind.

La Défense

La Défense is een kantorenwijk met moderne architectuur. Vind je mooie gebouwen en wolkenkrabbers mooi, dan is de zakenwijk 'La Défense' zeker een bezoek waard. In deze wijk zijn namelijk alleen maar moderne gebouwen te vinden. Vooral voor fotografen is deze wijk een must om te bezoeken. De wijk ligt in het noordwesten van Parijs en is met de metro makkelijk bereikbaar. Ook heb je in deze wijk een apart gebouw staan, genaamd Grande Arche de la Defense. Dit is een grote boog dat op een holle kubus lijkt. In de opening past precies de Arc de Triomphe die je vanaf de Grande Arche kunt zien. Deze staat namelijk in het verlengde ervan. Voor een toerist is het mogelijk om met de lift naar boven te gaan en kun je zelfs op de Grande Arche staan. Ik ben er zelf geweest en ik kan je dit zeker aanraden, want van bovenaf heb je een erg mooi uitzicht vanuit het noorden van de stad.

De Grande Arche in La Defense
De Grande Arche in La Defense

Rondvaart over de Seine

Wat ook zeker een aanrader is, is een rondvaart over de rivier de Seine. Dit is overdag mogelijk, maar 's avonds is het ook zeker prachtig met de vele mooie lichtjes in de stad. Op deze manier zie je Parijs vanuit een heel andere hoek. Zo vaar je ook onder de beroemde Pont Neuf brug door. De prijzen van boottochten variëren enorm. Je kunt zelfs een chique rondvaart maken met een luxe diner. Tijdens een rondvaart kun je een hoofdtelefoon opzetten met de Nederlandse of een andere taal. Soms komt het ook voor dat het commentaar omgeroepen wordt.

Paris l'OpenTour

Bekijk Parijs vanuit een dubbeldekker bus. Deze dubbeldekker bussen rijden door het centrum van Parijs die stoppen bij de toeristische trekpleisters. Dit zijn de zogenaamde 'Hop on Hop off'-bussen. Deze rijden in de meeste grote steden rond. In Parijs zijn 4 circuits of lijnen met 50 haltes waar je gewoon kunt in- of uitstappen. Tijdens de rit kun je ook in je eigen taal luisteren naar commentaar die gegeven wordt over de bezienswaardigheden. Ikzelf heb in verschillende steden zo'n bustour gedaan, maar ik vind de prijs voor zo'n dagkaart in Parijs behoorlijk duur. Je betaalt daar namelijk bijna € 30 voor. Ik heb het wel gedaan, omdat het een leuke manier is om een stad te ontdekken en bekijken. Maar ik vind de prijs wel wat aan de hoge kant.

Bekijk Parijs vanuit een Paris l'OpenTour dubbeldekker bus
Bekijk Parijs vanuit een Paris l'OpenTour dubbeldekker bus

Reizen met de metro in Parijs

Zoals in veel grote steden kun je in Parijs ook het beste met de metro reizen om de toeristische trekpleisters van de wereldstad te bezoeken. Je bent echt binnen no-time van de ene naar de andere plaats en meestal zonder al teveel overstappen. Er zijn in Parijs meer dan 300 metrostations die bovengronds te herkennen zijn aan de letter 'M' of het woord 'Metropolitain'. De metro rijdt in Parijs tussen 5.00 uur 's ochtends en 1.00 uur 's nachts. Er zijn verschillende soorten kaartjes te koop voor de metro in Parijs, maar voor een toerist is een dagkaart of meerdagenkaart het handigst. Voor 1 dag betaal je ongeveer € 10, voor 2 dagen € 17 en vor 3 dagen € 23. Ik vind dit goede prijzen, aangezien je de hele dag in heel Parijs rond kunt reizen. Het is in het begin even kijken hoe zo'n metrokaart werkt, maar dit heb je echt heel snel door. De metrokaart is ook beschikbaar in de vorm van een app voor een Android smartphone of een iPhone.

In Parijs kun je het beste met de metro reizen
In Parijs kun je het beste met de metro reizen

Tip!

Wanneer je in Parijs bent geweest en vele mooie foto's hebt gemaakt, kun je bij Albelli een mooi foto album laten maken. Lees snel mijn uitgebreide review met nuttige informatie over Albelli!